## **Gr.7 Comprehension:**

01/05/2020

**Directions:** Read the passage. Then answer the questions below.

It is breakfast time. You have been looking forward to eating a nice ripe banana ever since you woke up. Just when you reach for the delicious piece of fruit on your counter, you see something that makes you much less hungry: a swarm of fruit flies!

Fruit flies are tiny insects that are attracted to ripe or rotting fruits and vegetables. The flies not only eat the fruit, they also lay their eggs there. A single fruit fly can lay up to 500 eggs on the surface of a piece of fruit. Within eight days, the fruit flies that hatch from these eggs are full adults that can then lay their own eggs. As you can see, what might start out as a small fruit fly problem can become very large very quickly.

Although there is a chance fruit flies can carry germs on to your food, this is not very likely. Fruit flies are annoying, but they probably will not hurt you. Because they are such a nuisance, however, most people want to get rid of these pesky bugs as quickly as possible. Some people use pesticide sprays on the fruit flies. Although this will kill the flies, it will also spread harmful poison all over your kitchen. Luckily, there is also a completely safe way for you to get rid of fruit flies in your house.

The first step is for you to remove all fruits or vegetables from your counter. Store these items in the refrigerator or in sealed containers. Clean up any spilled juice or bits of food that might be



on the floor. Take out the trash and empty the recycling bin. Wash any dirty dishes that are in your sink. Doing all of these things will stop new fruit flies from finding food or places to lay their eggs.

Next, make a trap to catch all of the remaining fruit flies in your house. First, fill a small bowl with a few tablespoons of vinegar. Then, put a piece of very ripe or rotting fruit into the vinegar. Cover the bowl very tightly with a sheet of plastic wrap and poke a few very small holes in the wrap with a fork. If all goes according to plan, the flies will enter the trap through the holes but will be unable to fly back out. This trap will catch all of the remaining fruit flies. You can either kill these flies or release them outdoors.

Fruit flies can be a pest, but they do not have to make you crazy. With a little effort, you can get existing flies out of your house and prevent new ones from taking over your kitchen.

## 1) In reading this passage, we learn that fruit flies

I. die immediately after they lay their eggs

II. can grow into adults after only 8 days

III. are mostly harmless

A. I only

B. I and II only

C. II and III only

D. I, II, and III

## 2) As used in paragraph 3, a nuisance is something that

A. bothers you

B. can be dangerous

C. grows fast

D. is very small

3) According to the passage, why should you not use pesticide spray to kill fruit flies?

A. most sprays do not actually kill all of the fruit flies B. buying sprays can get expensive if you need to use a lot of them C. the sprays take too much time to work D. it can be dangerous to use them in your kitchen	
4) Based on the information in the penultimate (next-to-last) paragraph, we can understand that the author t	hinks that
A. some people do not mind having fruit flies in their house B. some people do not like killing insects C. fruit flies do not like vinegar D. making a fruit fly trap can be difficult	
5) Imagine you had a fruit fly outbreak in your kitchen. What would you do to handle the situation? Would you advice offered in the passage? Why or why not?	ou take the
6) How would you react if you only saw one fruit fly in your house? Would you take the same action you des question five, or would you behave differently? Why?	cribed in
7) Do you think the advice offered by the author of this passage can also help you protect your kitchen from bugs, such as roaches? Why or why not? Explain your answer.	<u>other</u>

## Answers:

- 1. C
- 2. A
- 3. D
- 4. B

5-7. Any correct answer with good, acceptable reasons

given. Try to see if the learner gave his or her own viewpoint in answering the questions.